Nieuws

DNO, HNB en HMA verder als Nationale Opera & Ballet

Met ingang van 17 februari 2014 gaat de per 1 januari 2013 gefuseerde instelling, ontstaan uit De Nederlandse Opera, Het Nationale Ballet en Het Muziektheater Amsterdam, opereren onder de naam Nationale Opera & Ballet. Dit wordt tevens de nieuwe naam voor de locatie. De aparte merknamen voor opera en ballet blijven bestaan, waarbij De Nederlandse Opera onder een nieuwe naam, De Nationale Opera, verdergaat.

Els van der Plas, algemeen directeur:
“Het is goed dat de nieuwe naam Nationale Opera & Ballet duidelijk maakt wat er bij ons op het podium staat en dat de namen van opera, ballet en huis straks één logisch geheel vormen. Daarmee positioneren wij ons als (inter)nationaal topinstituut voor opera en ballet. De kracht van ons huis is dat we opera en ballet van de hoogste kwaliteit creëren, produceren en presenteren. Onze producties gaan geregeld de hele wereld over. Ons verhaal over topkwaliteit en vakmanschap kunnen we als één organisatie nog beter over het voetlicht brengen.”

Merknamen voor opera en ballet
De aparte merknamen voor opera en ballet blijven bestaan waarbij De Nederlandse Opera onder een nieuwe naam, De Nationale Opera, verdergaat. Pierre Audi, directeur Opera: “De naamswijziging van de opera is een grote stap voor onze bezoekers en onszelf. Het is echter een logische stap gezien de keuze voor de nieuwe algemene naam. Die vormt samen met de nieuwe naam voor de opera en de bestaande naam voor het ballet een eenheid. Ook kunnen we ons op deze wijze nog beter profileren als hét operahuis in en voor Nederland. In het buitenland zullen we Dutch National Opera hanteren. In beide gevallen blijft de vertrouwde afkorting DNO bestaan. Wij zijn verheugd dat wij een nieuwe huisstijl en identiteit krijgen en vinden het spannend om onze bezoekers mee te nemen in deze nieuwe ontwikkelingen.” 

Ted Brandsen, directeur Ballet:
“De merknaam Het Nationale Ballet, met als Engelse benaming Dutch National Ballet, blijft bestaan, daar zijn we blij mee. Het Nationale Ballet zal als enig Nederlands klassiek ballet gezelschap zowel in als buiten Nederland de absolute top blijven brengen. Wat er verandert is het beeldmerk. We zijn verheugd onze traditie van toonaangevende vormgeving voort te zetten met het ontwerpbureau Lesley Moore. Het door Lesley Moore ontwikkelde motto van ‘superieure eenvoud’ is uitstekend van toepassing op de ambities van Nationale Opera & Ballet. Half februari 2014 zullen wij de prachtige nieuwe huisstijl onthullen.”

Nieuwe huisstijl
Het Amsterdamse bureau Lesley Moore ontwikkelt de nieuwe huisstijl en vormgeving voor Nationale Opera & Ballet. Zij ontwierpen eerder onder meer de nieuwe identiteit voor het Centraal Museum te Utrecht, waarmee zij winnaar werden van de Dutch Design Award - Graphic design 2012.

Naamsverandering Nationale Reisopera
Met de naamsverandering van De Nederlandse Opera in De Nationale Opera verandert de Nationale Reisopera zijn naam in Nederlandse Reisopera. Deze ‘ruil van bijvoeglijke naamwoorden’ is in goede onderlinge samenspraak tot stand gekomen. Beide gezelschappen bouwen hun samenwerking op het gebied van talentontwikkeling uit. Nicolas Mansfield, directeur Nationale Reisopera: "Het is fantastisch dat twee belangrijke spelers op het gebied van opera in Nederland op deze wijze de handen ineen slaan. De Nationale Reisopera vindt het niet meer dan logisch dat we actief bijdragen aan een heldere operastructuur in Nederland. Bovendien zijn wij hét reizende operagezelschap in Nederland, wat nu ook beter terugkomt in onze naam. In het buitenland zullen wij de naam Dutch Touring Opera gebruiken. We hebben met DNO een gezamenlijk belang bij het levend houden, het vernieuwen en het verjongen van de kunstvorm, waarvan talentontwikkeling een essentiële pijler is. Daarin gaan we samen optrekken.”

Binnenkort in Het Muziektheater Amsterdam

Bestel kaarten

Ma t/m Vr: 12:00 - 18:00
Weekend: 12:00 - 15:00

020 - 6 255 455